lördag 30 maj 2009

Hur kallt är Sverige?

Skyll dig själv-filosofin verkar ha slagit igenom på bred front i landet.

Jag talade med en kvinna som arbetar på prostitutionsenheten. Hon talar aldrig om var hon arbetar när hon möter nya människor - eftersom hon inte orkar förklara varje gång varför människor som farit illa har rätt att få hjälp.

På boendet för hemlösa missbrukare där jag arbetar hörde jag senast i går av två anställda att de inte heller säger vad de arbetar med. De orkar inte heller förklara varför våra mest utsatta ska ha rätt till tak över huvudet.

Hur är det med empatin? Hur är det med solidariteten utanför de egna leden?
Många vill alltså inte ens tala om att de arbetar för sina utsatta medmänniskor längre - eftersom de måste förklara för folk varför våra skattepengar går till människor som får "skylla sig själva".

Alla kan nu inte ha samma åsikt men vad hände med respekten för samtalspartnern? Att ställa en person som ansvarig för hur samhället fungerar på ett uppenbarligen konfrontativt och aggressivt sätt känns inte konstruktivt. Men kanske får den som valt ett sådant yrke också "skylla sig själv"?

Sköt dig själv och trampa på andra - har Sverige blivit så kallt?
Fast det var 25 + i dag på Ängbybadet...

/Emma

1 kommentar:

  1. Hej!

    Jag läste en kort recension av boken "så mycket stolthet man har råd med" i DN idag och blev intresserad. Jag gick och tittade bokhandlare men ingen hade den hemma. Jag ruskade besviket på huvudet, blev rekommenderad "Svenska flicka" av Enquist istället, och tänkte börja med den ikväll.

    Jag satt och skrev ett blogginlägg nu och googlade på titeln, då hittade jag den här sidan. Har jag haft den förnämliga förmånen att "råka" hitta författarens blogg?

    SvaraRadera