onsdag 23 december 2009

God Jul

Vintersolståndet firade jag först ensam i en snödriva i skogen. Mjukt, kallt och talande med stjärnorna. I morgon, på julafton, firar jag det vidare med familjen.
Jag lånar ett stycke av Jörgen I Eriksson om julen.

Jule månad var i den gamla tideräkningen årets kortaste månad – bara några veckor lång runt vintersolståndet. Dit är det bara en vecka kvar och jag antar att vi ses inne i markerna då för att ceremoniellt hylla solen och önska Moder Jord Ár ok fridr, dvs god årsväxt och fred, frid, fröjd. Denna formel - Ár ok fridr- är den nordiska andliga traditionens motsvarighet till navajoindianernas hozho, dvs ett eftersträvansvärt tillstånd av harmoni och balans. Den runa i utharken som i sig innefattar och sammanfattar detta begrepp är den sjunde runan – Wynja. Sju-talet är ju ett starkt magiskt laddat tal. Det innefattar de fyra huvudriktningarna öster, söder, väster och norr samt zenith och nadir och även själva centrum, som är den sjunde riktningen.

Ár ok fridr har också med själva julfirandet att göra. Det gamla uttrycket var att dricka jul. Och vem drack man det heliga mjödet eller ölet till? Jo, julens gudomliga väsen – Jolnir. Och Jolnir är som ni kanske känner till ett av Odens över 200 binamn. Låt oss alltså även detta år höja våra heliga bägare till Jolnirs och Moder Jords ära. Jag föreslår dessutom en hyllningsskål för alla rimtursar med förhoppning om att de ingriper för att bromsa den pågående, och i alla fall delvis människoskapade, uppvärmningen av jordens klimat. Om rimtursarna återtar sin ursprungliga roll i skapelsens kosmiska dans kommer detta att hjälpa till att återskapa harmoni och balans för Moder Jord.

www.norrshaman.net
jorgen.i.eriksson@bredband.net


Ár ok fridr!
/Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar