torsdag 17 december 2009

Två år nykter - innan Herr H får hjälp

Herr H där jag jobbar har mardrömmar.
Herr H har minnen från ett krig.
Herr H har posttraumatiskt stressyndrom.

Ibland vaknar Herr H av att han skriker. Herr H dricker för att kunna sova. Herr H dricker för att orka. Herr H dricker säkert av en massa anledningar jag inte känner till.

I Stockholm finns proffessionell hjälp att få - vilken tur! Här finns specialister på just trauman, tortyr och minnen som förföljer.
Men innan Herr H som är hemlös och missbrukar alkohol får hjälp skall Herr H vara dokumenterat nykter i två år. I två år.

Men man kan väl inte vara i aktivt missbruk och klampa in till en psykolog?
Jo. Herr H skulle inte vara berusad när han gick på besök. Någonstans måste man börja. Fick Herr H hjälp med grundproblemet är han kapabel att dra ner på symptomlindringen.
Jag har också talat med en psykolog som tar liknande uppdrag, innan missbruket är avslutat, det är nämligen inhumant att låta bli.

Nu har Herr H fått sömntabletter istället. Så att han långsamt kan supa ihjäl sig.

I gårdagens DN säger socialborgarrådet Ulf Kristersson (M): De områden vi prioriterar är arbetslösa ungdomar, utsatta barn och hemlösa.

Jag skickar två julklappar direkt till Ulf. Först en så kallad reality-check (det ordet får han nog slå upp). Och sedan ett enormt, vackert paket, fyllt till bredden av varmaste medkänsla (ett annat ord som finns i ordboken).

God Jul Ulf!
Och God Jul Herr H!

/Emma

Herr H heter förstås något annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar