fredag 23 september 2011

Drömtid visdom paradox - ett boktips

Den här bokan ev Jörgen I Eriksson tycker jag lyckas förmedla något av grundkänslan i det heliga - det mycket enkla, men heliga.

Den beskriver ett sätt att förhålla sig till jorden och kosmos, en livshållning, men kommer inte med en massa gör si, gör så.

Att helt enkelt vara där ute i markerna och se - samtidigt som man blir sedd.

När jag var ute på sommarsolståndet var det just det jag kände, ett samspel, en delaktighet med Moder Jord.

Kanske är det här den bästa boken jag läst just i att förmedla shamanismens kärna. Utan att förlora sig i ritualer eller utanpåverk.

Så här skriver författaren själv om boken:

I denna bok reser författaren i navajo- och hopiland i sydvästra USA och samtidigt i Drömtiden – i spåren efter urtidens heliga varelser, hjältar och monster och spåren efter spanska conquistadorer och amerikanska folkmördare. I ord och bild skildras det tänkande, den livssyn, som föds fram i och av detta sträva och storslagna landskap. Filosofer, medicinmän och radikala antikolonialister resonerar kring begrepp som visdom, traditionell livssyn och civilisationskritik. Boken är ett försök att utreda vad Drömtiden är och föra in urtänkandet i vår tid – ett tänkande som kommer att spela en viktig roll när industrisamhället avvecklas och människor vill hitta tillbaka till ett ömsint sätt att leva på och med Moder Jord. Samtidigt är den en sammanfattning av insikter från författarens mer än 30 år långa filosofiska och andliga resa som tog sin början i ett möte med indianska heliga män vid Russeltribunalen i Rotterdam 1980.

Kan beställas på norrshaman.net - gör det!

/Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar