tisdag 12 juli 2011

Monument över häxdömda i Norge - stolta över 1000 år av kristendom i Sverige?

Onsdagen den 22 juni var det ett stort reportage i Svenska Dagbladet om ett monument som byggts i Norge över alla som dömdes som häxor. I Finnmark dömdes 91 av de 135 anklagade till döden genom att brännas till döds. 67 av dessa var kvinnor - 24 män.

Minnesmärket byggdes av norska vägverket för 80 miljoner. Skulle Sverige våga sig på något liknande synliggörande?

Eller vältrar vi oss i någon slags självgod bild av kristendomens inflytande över vårt land som allt igenom god?

Om nu våra seder och bruk genomsyras av kristendomens värderingar sedan 1000 år, varför fick kvinnor rösträtt så sent? Varför hade mannen rätt att våldta sin fru så länge?

Kristendomen ska enligt läroplanen i skolan ha en särställning i vårt land.
På allvar tänker jag ta detta när sonen kommer hem med en berättelse om svenskar dömda för häxeri till påsk och inte bara ett färglagt ägg.

Ägget är det inget fel på när vi firar våren, men att kristendomen fört med sig både gott och mycket ont, verkar få komma ihåg i officiella sammanhang. (Hej Kristdemokrat!)
Istället kan det låta som att innan Ansgar steg i land tyckte alla att det var helt ok att stjäla, lemlästa grannar och bränna folk på bål... eller vänta nu, vilka förordade det där sista egentligen?

Att våga se och synliggöra det som hänt i historien är enda sättet att komma framåt tillsammans.
Själv tänker jag besöka Vardö för att se ett minnesmärke som är tänkt att locka resande - och när vi är där begrunda lågan som kan ge liv eller bränna det till sot.

/Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar