onsdag 25 maj 2011

Förlåt Luther!

Jag har någon gång då och då, klandrat Luther för en del tråkigheter. Mest vad gäller vår tråkiga, tidigare statskyrka, men kanske också för en del annat som kunde kallas "samhälleligt kynne" (mycket klargörande).

Men nu har mina ögon öppnats! Följande citat är tagna ur Herman Lindqvists "Fjärran han drumlar" från -93.

Martin Luther var en glad fyr som sjöng och spelade luta, drack vin till måltiderna, gifte sig fast han var munk och ville att alla och envar skulle vara glada och trevliga. Alltså var han vad vi i dag skulle säga mycket oluthersk.

Då vi skyller på Luther menar vi egentligen Calvin. Det var en riktig schweizisk tråkmåns och glädjedödare.Gustav Vasas yngste son hade en calvinistisk lärare. Den vägen spreds Calvins protestantiska allvar i Sverige --- svenskarna fick gudstjänstplikt och skampallar och straffbockar ställdes upp utanför kyrkorna. Det var också då som häxbålen flammade i Sverige. Aldrig under den katolska tiden.

Nästa gång du skyller på Luther, kom ihåg att det var Luther som skrev detta: "Den som inte gillar vin, kvinnor och sång förblir en narr hela sitt liv."


/Emma

2 kommentarer:

  1. Förutom det kastade han vid vissa tillfällen bläckhorn på Djävulen, förföljde upproriska bänder på gamla dagar, och var gift med Katerina von Bora, en förrymd nunna, som skall ha mixtrat med utgivningen av den sk "Narrenbibel" där skriftens ord "Er soll dein Herr sein" ändrades till "Er soll dein Narr sein" via ett nattligt besök på boktryckeriet, säger vissa "forskare" eller Lindquistare...

    SvaraRadera
  2. bänder - skall vara "bönder"

    - ds

    SvaraRadera