tisdag 8 mars 2011

8:e mars

Isis, Astarte, Diana, Hekate, Demeter, Hel och Inanna.

I dag har Siv namnsdag. Åkerbruksgudinnan utan vilken Tors åskregn skulle falla platt och få intet att spira. Hon som håller sin hand över vår familj och vår plats på jorden. Siv som hör böner om barnens hälsa och är en axel att luta sig mot när dagarna blir trötta...

Hell Dig Siv - stå stark i dag vid sidan av alla kvinnor som behöver dig, låna dem Din kraft.

/Emma

4 kommentarer:

 1. Hmmm... en namnsdag i en modern almanacka, resultatet av ett kommittéarbete kring 1909 om jag inte minns fel, men vad har det med den verkliga Siv att göra ? Och vad gör den rad av helt andra guddomar från helt andra tider, länder och platser i den sed du firar här ?? För att välja att säga något liknande, alltså från en helt annan tid och plats, samt kultur - De gustibus non erat Disputandum, men skall jag ens ha en kultur, och skall den vara nordisk, så skall vi göra saker någorlunda i rätt ordning. Sivs tid infaller inte alls nu, utan på högsommaren. Den här tiden på året är hon inte aktiv alls, och varför inte nämna åtminstone en av Hertha, Njärd, Gerd och Nerthus i den rad av gudinnor du räknar upp, så här års ?

  SvaraRadera
 2. Jag får lust för alla andras skull som söker sin egen väg att ge en kommentar.

  Och jag lär gärna alla jag träffar melodin till den här gamla kraftsången! Men varför inte nynna fram en egen... varsågoda!

  Jag talar med de Gudinnor jag behöver året runt, visste inte att man skulle boka besökstid. Hur brukar ni andra göra?

  Och på Internationella Kvinnodagen är det alldeles fantastiskt lämpligt att sjunga Hennes lov som kan ge de kvinnor som behöver styrka, kraft och skydd i sin familjerelation just det!

  Ingen rätt ordning - ingen fel ordning, kvinnor, Gudinnor och semlor om vartannat! Kraax!

  För asatroende finns det alltså ett "rätt" sätt att göra saker.
  Själv dricker jag från Den Stora Moderns bröst...

  /Emma

  SvaraRadera
 3. Nu ska jag inte bli tjatig, eller kommentera din blogg alltför ofta, men får jag fråga om ni är Kristna, du och ditt husfolk ? Utträdde ju själv ur Svenska Kyrkan för 15 år sen, och är alltså hedning, vilket är officiellt bekräftat.

  Sedan undrar jag också - är du monoteist, polyteist eller kanske panteist ? Tao ena dagen, Grek-Ortodox nästa ? För mig blir det lite för schamanskt, tror jag - eller svårt att få ihop.

  Tycker annars mycket om folk som skriver böcker, eller konst som håller sig till ett ämne. Tänker också på den där gamla texten ur Rättslösabalken, Äldre Västgötalagen: "Och jag såg dig rida i trolls hamn med utsläppt hår på en fållgrind, när båda var jämnskiftade, natt och dag..." Apropos det här med vårdagjämning. Vet inte ens om man borde fånga något sådant på bild, men det vore ett konstprojekt...

  Ja, för oss finns ett rätt sätt, och ett mindre rätt. Jag tror det rätta sättet måste etablera sig och att det kommer att växa sig starkare i vårt land allt medan tiden går... Du är själv ett bevis på det. Önskar er alla lycka till !

  SvaraRadera
 4. Visst får du fråga, kanske frågar jag något om dig en dag.

  Jag är inte döpt, har aldrig varit medlem i svenska kyrkan.

  Schamanens väg är lite för schamanskt för många, jag har ingen annanstans att gå.

  Jag hoppas att folk ska känna det som är rätt inom sig. Vårt land är stort och rikt - seden lever på olika sätt.

  Lycka till oss alla!
  /Emma

  SvaraRadera