söndag 30 januari 2011

Panagia - den Allheliga

Ljus av ljus, fortfarande. Lossky läses bäst i lugn och ro när jag inte är för trött. Tyvärr inträffar detta förhållande inte särskilt ofta.

Lossky var ju en ortodox teolog, jag vet inte i vilken grad det följande delas av andra delar av den kristna kyrkan - men om den kyrkans inre tradition vet jag ju platt intet, vilket jag redan konstaterat.

Om Maria skrivs i alla fall, s 218: "..för att försäkra Himladrottningen den unika plats - upphöjd över allt annat skapat - som blivit henne given. Den ortodoxa liturgin ger henne ju den ära som tillkommer Gud."

Lossky talar om "kyrkans gränslösa vördnad för Guds moder". Han diskuterar också hennes val, att hon inte bara var ett kärl som utnyttjades. Här citerar han Nikolas Kabasilas:

"Inkarnationen var inte bara ett verk av Fadern, hans kraft och hans ande, utan också av Jungfruns vilja och tro. Utan den Obefläckades samtycke, utan trons hjälp, skulle denna plan ha varit lika omöjlig att förverkliga som om de tre gudomliga personerna själva inte medverkat. ------ Han blev människa av fri vilja och på samma vis ville han att hans mor skulle föda honom i frihet och fullt samtycke."

Kanske undervisas om Himladrottningen av tradition i kyrkan, kanske är det ett mysterium som hållits undan. Basileios säger att det rör sig om "en icke-offentlig och hemlig undervisning som våra fäder bevarade i tystnad, utan oro eller nyfikenhet, väl medvetna om att tystnaden bevarade mysteriernas helgd."

Nu var det ett tag sedan jag satt i skolbänken men på den tiden var religionstimmarna om kristendom fyllda av gubbar, gud(ar) och skuld.
Nu är det år 2011. Kanske dags att lyfta fram Modergudinnan i ljuset igen?

/Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar