måndag 17 januari 2011

Hedning - moi?

Det känns som om detta redan har diskuterats någonstans... förhoppningsvis kommer därför en klok förklaring snart - men tills dess:

Vad är en hedning?

Är det någon som inte är kristen? Alltså ur de kristnas synpunkt - är muslimer hedningar?
Ur muslimers synvinkel är kristna hedningar?

Eller är hedningar de som står utanför de stora religionerna? Använder de som tillhör de stora religionerna över huvud taget ordet hedning?

Många som använder ordet om sig själva verkar man kunna kalla asatroende.
Varför inte använda ordet asatro? För att det är ett för "snävt" begrepp? För att asatron inte var en homogen religion (eller ens en religion enligt dagens definition, vilken den nu är)?

Eller för att nazister (nya & gamla) smutsat ner och lagt beslag på stora symbolvärden knutna till asarna?

Jag har ju själv kallat mig hedning - kallar mig i vissa sammanhang, för att det i alla fall berättar att jag inte kristen och vet en del om gammal sed.

Men jag är inte religiös, däremot andlig.
Även om jag använder ord och arketyper ur den nordiska mytologin och från naturen här har jag nog mera gemensamt med en sufier eller en kristen mystiker än med en asatroende som inte också vandrar shamanens väg.

Jag försöker se förbi.

I en djup ignorans mot kristendomen har jag stundom tyckt att deras gud och deras gemenskap till sin gud skulle ha mindre att erbjuda än "hednagudar" (se - nu är ordet här igen).
Men sanningen är att jag aldrig kan förstå deras mysterium till fullo - helt enkelt därför att jag inte tror på deras gud och historia.
En kristen kan nog aldrig förstå mitt förhållande till universum och Den Stora Modern - helt enkelt för att när man inte tror (vet) så tror/vet man ju inte!

Men genom Losskys bok "Ljus av ljus" har jag i alla fall förstått en del. Bland annat om den personliga relationen kristna har med sin gud - en personlig relation som kan se ut på lika många sätt som det finns kristna, och en närhet och kommunikation precis som den jag har med mitt sammanhang.

Mitt lilla huvud måste bara lämna "bättre" och "sämre" i den andliga frågan.

Hedningarna (definitionsfråga) i Kartago som offrade tusentals barn till en av sina gudar var förvisso inte ett dugg bättre än våra förlevande som brände kloka gummor på bål.

Och vad har vi, människorasen, lärt oss av det?

Jag får nog sluta kalla mig för hedning, tills någon berättar vad en hedning är.
Kanske skulle jag kunna kalla mig nordlig mystiker - kanske spelar det alls ingen roll. Det som spelar roll är nog att jag lärt mig vissa färdigheter som kan vara till nytta för mig själv och andra.

/Emma

3 kommentarer:

 1. Jo, hedning toi !
  det spelar ingen roll om du säger hedning eller asatroende, så länge du inte säger forn sedare, för då blir det svårt att uttala... Oavsett VAD man säger nuförtiden, så blir man fort motståndare till vissa, eller allierad med andra - och de kristna angriper en i alla fall... allt är väl som det är, antar jag... Själv var jag med och grundade vad som hette Sveriges asatrosamfund under 1990-talets början, och även om de bytt namn och jag själv har en massa titanskruvar i höger ben och fot nuförtiden, lever jag fortfarande. 6 stycken av mina kamrater och kollegor, å yrkets vägnar från de sista 8 åren av mitt liv lever inte längre, och själv oroar du dig över vad du möjligen blir kallad eller inte blir kallad. "Jaha," säger då jag. "Visst är det ett problem, men förmodligen, så finns det värre saker i världen att oroa sig för..."

  SvaraRadera
 2. Nej, så orolig är jag inte. Jag tänkte bara att någon satt på en definition som kunde vara intressant att höra.
  Jag har förmånen att även få arbeta med hemlösa missbrukare varav de flesta har psykiska problem. Men mitt i de stora kaoset är det ofta de små sakerna som gör skillnaden på en bra och dålig dag.
  Jag är inte så säker på att det bästa sättet för mig att göra nytta är att oroa mig för de värsta sakerna i världen. Kanske är det istället att finnas där en stund för någon som inte vet om de lever i morgon.
  /Emma

  SvaraRadera
 3. Tannhauser3 sa:

  Word !
  Överlever gör man säkert - och ingen av dem jag nämnde, hade d-e-n sortens problem utom möjligen e-n (inte jag själv - ifall någon undrar) men för att citera den där Jeschua ben Yussuf, som han egentligen hette - han ska tydligen vara populär i vissa kretsar, och något av en "profet" har jag hört, trots att han nog mest var "sin tids svar på Osama bin Ladin" - han som drev ut månglarna ur World Trade Center:

  "Den, som illa handlar emot dessa mina minsta bröder..."

  Kanske ett ord på vägen, det också - ditt var bra nog - och lika hedniskt..

  SvaraRadera