söndag 26 juni 2011

Månblod & menskraft

Saxar vilt! Detta är hämtat från Jolanda den Tredjes häxbrev, läs mera på jolandadentredje.nu

Blöd, spara och använd - magiskt och gratis för den som menstruerar.

Månblodets Makt

Häxor associeras gärna med blod, för rening, för offer, för makt.Vi pratar inte ofta om blod i vårt samhälle, och särskilt inte om menstruationsblod. En svensk häxa sa i en intervju med Veckorevyn i mitten på -90-talet att hon hade smakat på sitt eget mensblod, och det chockerande uttalandet blev det folk kom ihåg henne för i mer än ett decennium, och antagligen ännu längre än så.
Om vi tittar historiskt, så är det lätt att urskilja ett gigantiskt maktspel mellan män och kvinnor under den tiden då patriarkatet som vi idag som kollektiv tar för givet installerades, alltid med osedvanligt brutala metoder. Likheterna mellan de fem stora patriarkiska religionernas, kristendom, islam, hinduism, buddism och judendom, syn på menstruation är iögonfallande.

Det finns många överensstämmande teman som isolering, utestängning från tempel, uteslutning från religiösa ämbeten, och avhållsamhet från samlag. Kvinnan anses oren, både fysiskt och andligt, till och med farlig, under den tiden hon blöder.

Å andra sidan finns kulturer som har kvinnliga spirituella ledare, och i sådana kulturer anses menstruationen förkroppsliga det heliga feminina.
Både mensblod och förlossningsblod är viktigt för shamanens spirituella energi. Kvinnliga hormoner spelar en viktig roll i shamanens förmågor, kvinnans synska kraft är på sin topp precis innan och under menstruationen.
Rent fysiologiskt förorsakas den extra mottagligheten av förhöjd östrogen-nivå som leder till ett slags förhöjt medvetande. När östrogenet ökar ökar också blodgenomströmningen i vissa nyckelfunktioner i hjärnan, som har med kreativt tänkande, problemlösningsförmåga, trance, extas och synskhet att göra. Samtidigt ökar också adrenalinnivån så att man får extra energi att ägna sig åt t.ex. en helnattshealingsession eller annat magiskt arbete.

Kvinnliga shamaner håller noga reda på sin menscykel som ofta kallas för måncykeln, månen som symbol för befruktning, födelse, död och återfödelse. Unga kvinnor anses extra kraftfulla och har särskilda helande krafter när de får sin första blödning. I många traditionella shamanska kulturer firas speciella ceremonier vid dessa tillfällen.Slutledning: Menstruationen är således tabu i de fem världsledande patriarkiska religionerna. Det är naturligtvis ett användbart och effektivt sätt att degradera kvinnor. Att skilja kvinnor från jorden, från månen och från de naturliga cyklerna. Om kvinnan inte vet att hon har extra kraft under blodtiden, så kan hon heller inte använda den. Som om det inte vore nog så går kvinnorna dessutom omkring med en känsla av skam.
Och hur hänger det ihop med att så många kvinnor i den vite mannens kultur har problem vid mensen, allvarlig PMS, hemska kramper, svåra humörsvängningar, tuffa blödningar, för att inte nämna problemen som uppstår vid barnafödande. Kan den här repressiva energin trycka på inåt, och orsaka de här symptomen på obalans?

Häxmedicin: Hedra månen!
Den här övningen passar lika bra för män som för kvinnor.
Gör det till en vana att hålla koll på var månen befinner sig, vilken fas/kvartal den är i.
Månen har fyra kvartal, första kvartalet är månen ny och växande, andra kvartalet är månen växande mot full, tredje kvartalet är månen avtagande, och i fjärde kvartalet avtar månen helt och blir svart. För att sedan börja om med första kvartalet igen. Hög energi till mellanlåg, till låg, till mellanhög till hög energi. Skriv dagbok om hur du påverkas som individ av de olika faserna. Är du energifattig när månen är i sitt fjärde kvartal? Då behöver du vila. Har du extra energi när månen är full? När du har följt måncyklerna under ett års tid, kommer en förändring djupt inne i ditt cellminne att ha ägt rum. Du kommer att känna dig lugnare och mer harmonisk. Ju mer i synk du är med månen, ju mer i synk är du med dig själv.
Det är gjort!

/Emma

2 kommentarer:

 1. Nu gjorde du endast ett smärre tankefel, och det var väl att inte nämna Marija Gimbutas också, av bara farten, då du ändå tycks tro på tolkningen av ett "patriarkat" - "historiskt sett" osv.

  I synk med månen, som jag själv ofta är, undrar jag bara hur en sådan historiesyn eller polarisering kring begrepp som kön och genus, samt fastlåsningen vid just detta, ens skapas...Men, nu är jag kanske för kritisk.

  Det är lätt att säga ordet "Schaman" men svårare att vara det - på allvar - liksom...

  "Veten I än, eller vad" ?

  SvaraRadera
 2. Tyvärr har jag ju inte tänkt texten själv som sagt, utan snott den av Jolanda den Tredje...

  Det är lätt att säga ordet "kvinna" men svårare att förstå - på allvar - liksom... hur det har varit genom sekler och är på många sätt fortfarande.

  Ett vanligt tankefel många gör är att tro att en åsikt förutsätter att man tar avstånd från det motsatta eller låser sig fast vid ett synsätt.

  Mer vet jag förvisso.
  /Emma

  SvaraRadera