tisdag 5 oktober 2010

Gerotranscendens

Svenska Dagbladet har i dag och i går artiklar om gerotranscendens (gero = gammal, transcendens = överskridande) Det innebär att vara med om förut okända dimensioner i övergången till ålderdomen.

I går var det en intervju med en dam som verkligen tagit till sig friheten med att bli äldre. Medvetet lät hon humorn och glädjen finnas i vardagen, liksom tacksamheten och lyckan i de små tingen.

I dag intervjuades sociologiprofessorn Lars som skapat själva teorin runt gerotranscendens. Han skulle gå i pension och säger "Wow, vad spännande!" om att kliva in i ålderdomen.

15 kriterier finns det för denna typ av åldrande, några av dem är:
Mindre rädsla för döden, Djup glädje över små händelser, Självcentreringen minskar, Man kan strunta i sociala masker och bli mer sig själv, Konventionerna styr mindre och man upplever en lekfullhet, Materiella ting intresserar en mindre, Man blir mer tolerant och mindre tvärsäker.

Allt det här är saker som jag kopplar samman med andligt växande.
Är det så att vi, om vi välkomnar det, får andligt växande "på köpet" när vi blir gamla?
Nog är det väl därför man säger "gammal och vis"!

Vänlighet, självinsikt, ödmjukhet, en mild humor - det är saker jag mött hos de som verkligen närmat sig mysteriet. Det stora mysteriet att det inte finns något mysterium, magi är inget annat än att se klart som det verkligen är. Att växa andligt är att komma närmare ens riktiga jag.

Kanske behöver vi inte vänta tills vi blir gamla? Kanske kan man öppna portarna till visheten tidigare om man vågar...

Eller är det så att man inte riktigt får det andliga växandet "på köpet", är det så att man får det för att man betalar med ett långt livs upplevelser och erfarenheter?

Till gerotranscendensen hör också en djup känsla av samhörighet med andra. Så låt oss inte vänta på ålderdomen - vårt land, hela samhället och ditt kvarter, ditt hus och ditt vardagsrum välkomnar säkert lite mer vardagsglägje, osjälviskhet och humor redan i dag.

/Emma

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/gun-var-inte-senil-hon-bara-aldrades_5448873.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar